KUN FLETNING! DU KAN GØRE DETTE MED RELEASE

Hegn, border, buer og havebænke: du behøver ikke mere end en bunke kviste og to hænder. Det kræver selvfølgelig lidt øvelse og tålmodighed – og nogle vabler er også mulige – men det er frem for alt meget sjovt at lave. Vil du også i gang med dette bæredygtige havearbejde? Så er her nogle praktiske tips.

Hvilken pil?
Der er omkring 400 arter af pil, men kun få er velegnede til vævning. Du kan bruge enårige kviste af kattepilen (Salix viminalis) til kurve, men til tungere konstruktioner som hegn skal du bruge grenene af gråpilen (Salix cinerea) og bitterpilen (Salix purpurea).

Sådan får du pilekviste
Har du en passende pil i din have? Så behøver du ikke binde den hvert år, normalt er det nok hvert tredje til femte år. Du kan beskære en pil på to forskellige måder, denne video viser dig, hvordan du beskærer en pil.

Der er selvfølgelig en god chance for, at du ikke har nok grene fra den pil til et stort fletteprojekt. Så er der intet andet valg end at kigge efter ekstra pilegrene. Der er en række pileplanter i Holland, der dyrkes specielt til vævning. Men om efteråret ser man ofte annoncer på Marktplaats fra folk, der beskærer deres pil og ikke laver noget med grenene. Med lidt held kan du hente den gratis eller mod et mindre gebyr.

gem kviste
Efter beskæring eller køb af pilene skal du ikke vente for længe med fletning. Ellers vil tæerne tørre ud og blive mindre bøjelige. Det bedste tidspunkt for fletning er fra november til maj. Vil du gemme pilekviste, inden du starter? Opbevar dem derefter et fugtigt og køligt sted. Du kan også putte tæerne i en stor vandskål et stykke tid, så de bliver mere fleksible igen.

Inspiration til bedre fletning
Vil du i gang? Så tag et kig på “mestervæveren” Piet-Hein Spierings kunst. Han vender ikke ryggen til specielle genstande, han vævede engang en gigantisk rede ti meter høj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.